Înscris Patrimoniul Mondial Cultural Imaterial UNESCO, „Dansul urşilor” din Comăneşti, un spectacol unic de sunet şi mişcare, care atrage mii de de oameni, va avea loc anul acesta pe 30 decembrie.
Festivalul de Datini şi Obiceiuri Strămoşeşti de la Comănești va avea loc anul acesta pe 30 decembrie și va debuta la ora 11.00, la sediul primăriei, după care alaiul va străbate centrul oraşului, până pe scena special amenajată.
„Dansul Urşilor”, înscris Patrimoniul Mondial Cultural Imaterial UNESCO, va fi capul de afiş al celei de-a 27-a ediţie a Festivalului „Datinilor şi Obiceiurilor Strămoşeşti” de la Comăneşti.
Primarul Viorel Miron a declarat, joi, că festivalul atrage anual mii de oameni iubitori de tradiţii, mulţi dintre ei rezervându-şi locurile de cazare cu câteva luni înainte.
„Ne bucură că, de la an la an, acest eveniment unic în România atrage tot mai mulţi turişti şi suntem onoraţi să le fim gazde. Prin „Dansul Urşilor” ne-am făcut cunoscuţi în întreaga lume, iar Comăneştiul îşi merită pe deplin renumele de comunitate care păstrează şi promovează tradiţiile şi obiceiurile, o comunitate care nu-şi uită trecutul. Este important să privim spre viitor, dar fără să ne uităm rădăcinile, iar copiii noştri, sunt convins, vor transmite şi ei acest mesaj, pentru că asta văd la noi, cresc în această atmosferă. Am mare încredere că tradiţiile noastre vor rezista multă vreme de acum înainte”, a precizat primarul oraşului Comăneşti, Viorel Miron, pentru Agerpres.
În Comăneşti există o adevărată concurenţă între cetele de urşi, iar acceptarea ca dansator se face după o triere foarte strictă, în baza unor reguli foarte clare. (foto: arhivă)