UPDATE – 19.29: Pentru că acordul CETA nu s-a semnat, aceasta fiind condiția numărul unu pusă de canadieni pentru eliminarea vizelor pentru cetățenii români și bulgari, nici anunțul făcut de Klaus Iohannis în primele ore ale zilei nu mai este de actualitate. Acordul CETA a fost blocat deocamdată de regiunea valonă belgiană.

Cetățenii români vor putea să călătorească liber în Canada începând cu anul 2017, după ce cele două state au ajuns la un acord în această privință, după cum a anunțat președintele României, Klaus Iohannis, care se află la Bruxelles, la summit-ul UE.

“Am o veste bună. În această dimineață (n.r. – în dimineața zilei de 21 octombrie) s-a ajuns la un acord cu partea canadiană, un acord rezonabil pentru ambele părți. În acest fel, nici România nu mai are nici un fel de obiecțiuni față de Acordul Comercial cu Canada”, a declarat Klaus Iohannis, care a precizat că eliminarea vizelor pentru români se va face începând cu data de 1 mai 2017 – pentru persoanele care au mai avut viză de Canada, și de la 1 decembrie 2017 – pentru toți românii.

Totuși, dacă se va depăși un anumit număr de imigranți ilegali, Canada va putea reintroduce temporar vizele pentru cetățenii români. Acest mecanism – denumit “snap pack”, va funcționa doar în următorii trei ani.