Un bărbat din județul Bacău, care a fost diagnosticat cu cancer în urmă cu 4 ani, trăiește un adevărat calvar după ce nu poate beneficia de medicamentele care îl țin în viață. „Am plătit toată viaţa asigurare, dar nu îi interesează de noi” se plânge soția acestuia.

Constantin are 58 de ani, este din Bacău și de 4 ani se luptă cu o boală cumplită: leucemie granulară cronică. Bărbatul este unul dintre sutele de bolnavi de cancer din România care, de luni de zile, au rămas fără medicamentele care îi țin în viață, scrie hotnews.ro.

Medicul lui îi scrie o dată la 3 luni rețeta decontată, teoretic, 100% de statul român, însă medicamentul Tasigna, de care bărbatul are nevoie vitală, este de negăsit de 7-8 luni în farmacii. Medicamentul se mai găsește acum foarte greu și doar contra cost, însă Constantin și soția lui trăiesc dintr-o pensie de 3.000 de lei și nu prea și-au permis acest lux.

O pastilă de Tasigna costă 100 de lei, iar el trebuie să ia două pastile dimineața și două seara. În total, 4 pe zi, adică 400 de lei. Ca mulți alți pacienți, Constantin a ajuns să își reducă drastic dozele – ia doar o pastilă pe zi sau chiar una la 3-4 zile, fără acordul medicului, spune el. Soția lui Constantin mărturisește că se gândește cu groază că ar putea ajunge în situația de a vinde apartamentul din Bacău în care locuiesc și se întreabă „noi unde o să stăm, unde o să mai dormim?”

Problemele au început acum 7-8 luni. De atunci, Constantin nu își mai găsește nicăieri tratamentul decontat. Merge cu rețeta pe care scrie decontat 100% din farmacie în farmacie, este pus pe o listă de așteptare și apoi trimis acasă. Așteaptă zadarnic să fie chemat să își ia medicamentele asigurate, teoretic, gratuit de statul român.

Spune că până anul acesta nu au fost probleme: „De luni de zile ne confruntăm cu lipsa medicamentelor. Nu ne spune nimeni nimic, ce să facem. Măcar să citesc undeva ce să facem, să ne spună care sunt pașii de urmat”, povestește, deznădăjduită, soția lui Constantin, pentru sursa citată. (foto: imagine ilustrativă)

Articolul integral AICI