Oneșteanul Mihai Alexandru Isvanca, a cărui ultimă adresă figurează în Onești, Bulevardul Oituz nr. 33, și Eveline Cismaru, au fost reținut de polițiști, la jumătatea lunii, în București, în vederea extrădării, după ce au fost puși sub acuzare în SUA. Cei doi sunt acuzați că ar fi accesat ilegal aproximativ 123 de computere conectate la camerele de supraveghere ale Departamentului Poliției Metropolitane, cu câteva zile înainte de ceremonia de investire în funcție a președintelui american Donald Trump.

Oneșteanul Mihai Alexandru Isvanca (foto mic / facebook.com) se află în prezent în arest preventiv, iar Eveline Cismaru este în arest la domiciliu, informează hotnews.ro. Cererea de extrădare emisă de autoritățile americane în cazul celor doi va fi judecată pe 11 ianuarie 2018.

Oneșteanul Mihai Alexandru Isvanca și Eveline Cismaru sunt acuzați în SUA de conspirație în vederea comiterii de fraude electronice și de conspirație în vederea comiterii de fraude informatice, mai precizează sursa citată.

Astfel, în perioada 9-12 ianuarie 2017, cei doi hackeri au accesat sistemul de camere de supraveghere și au reușit să instaleze doi viruși de tip ransomware, numite “Cerber” și “Dharma” pe calculatoarele Poliției Metropolitane din Washington.

“Cei doi români intenționau să trimită ransomware-ul către 179.000 de adrese de e-mail. Anchetatorii au identificat anumite victime care au primit cereri de răscumpărare sau ale căror servere au fost accesate în cadrul planului”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Justiție al SUA.

Îl știu de băiat bun, la locul lui! Provine dintr-o familie bună, mamă-sa lucrează în cadrul spitalului din Onești, iar bunică-său a fost profesor, sunt oameni serioși, l-a descris pe Alex Isvanca o vecină de-a bunicului acestuia.

Dacă vor fi găsiți vinovați, Mihai Alexandru Isvanca și Eveline Cismaru  riscă să fie condamnați la 20 de ani de pușcărie.

Pe pagina sa de facebook, Alex Isvanca indică faptul că s-ar fi stabilit la Londra, dar se pare că acesta ar fi ajuns și acasă, la Onești, la începutul lunii decembriei, până să fie reținuți. În Onești, Alex Isvanca este cunoscut cu porecla „Bobo”.