Cele mai înalte distincții acordate în cadrul Galei Sportului Oneștean 2017, care a avut loc la începutul săptămânii, la Cinema “Capitol”, le-au revenit atletei Andreea Elena Panțuroiu și judokanei Georgiana Miler.
Dacă Andreea Panțuroiu (foto – a treia din dreapta) nici măcar nu este din Onești – aceasta locuiește și se pregătește la la Câmpulung Muscel – Georgiana Miler nu mai are nicio treabă cu Oneștiul de doi ani, de când a fost cooptată în lotul național de judo, de la Deva. De altfel, sportiva descoperită de profesorul Doru Bucătaru a fost deja antamată de clubul municipal din Deva, imediat ce aceasta își va încheia junioratul.
Cum explică această situație oarecum curioasă directorii celor două cluburi din Onești, CSM și CSȘ, Ingrid Istrate, respectiv Florin Rădulescu?
“Panțuroiu este sportiva clubului (n.r. – CSM Onești) din 2010, are deja 8 ani de când este la noi și este susținută de clubul nostru. La momentul când a venit la CSM, Panțuroiu nu spunea mare lucru în sport, ca viitoare performeră, dar noi am avut <ochi> și am luat-o în dublă legitimare. Ca să se mențină sus, un club de performanță va face întotdeauna o selecție lărgită, nu se va opri la nivelul orașului sau al județului.
Din păcate, Ministerul Educației nu investește suficient în pregătirea acestor copii la nivel de juniori, iar dacă cluburile departamentale, CSM-urile, nu și-ar îndrepta atenția către acești copii de perspectivă, drumul lor s-ar opri brusc, la un moment dat, fiindcă performanța se face cu investiții. Investiții în pregătire, în medicație, în refacere și participare la un număr cât mai mare de competiții. Toate acestea însemnă bani.
Pe de altă parte, să nu uităm că la nivel la comunitate nu avem nici specialiști, ca să facem mai mult. La atletism, de pildă,unde suntem numărul unu în țară, peste Steaua, peste Dinamo, peste CSM București, Craiova sau Farul Constanța, îl avem de Bartha, la aruncări, dar care s-a pensionat, pe Titi Bogdan, de la Tg. Ocna, și-l mai avem pe Ardeleanu, care a plecat la Reșița, pe probe lungi și marș.
Apoi, nu ne ajută nici baza sportivă a Oneștiului, asta și pentru că noi nu am avut tradiție în atletism”, a spus Ingrid Istrate, directorul CSM Onești, care demonestrează că, astăzi, mai mult ca oricând, succesul unei organizații sau instituții sportive stă în primul rând în felul în care este manageriată aceasta și abia după aceea în procesul propriu-zis de pregătire al atleților.
Andreea Elena Panțuroiu este campioană europeană de tineret la triplusalt, vicecampioană balcanică de tineret și medaliată cu bronz la Cupa Europei de seniori și multiplă campioană națională de tineret și seniori la triplusalt și săritura în lumgime.
De la Cireșoaia, la Deva
Titlul de cel mai bun sportiv al CSȘ Onești pe anul 2017 i-a revenit Georgianei Miler, care este din Cireșoaia, localitate care aparține de Slănic Moldova. Georgiana Miler este deținătoare titlului balcanic Under 15, la categoria +63 kg, pe care l-a câștigat astă-vară, la Salonic.
“Georgiana s-a mutat la Deva imediat după ce a fost cooptată la lotul național de judo. Cât timp va fi junioară, ea va reprezenta în competiții clubul nostru. Chiar dacă se pregătește și studiază la Deva, tot CSȘ Onești îi plătește indemnizația și-i asigură echipamentul. Abia când va trece la senioare, va concura pentru Deva”, a explicat directorul CSȘ Onești, Florin Rădulescu.
De la CSM Onești, în primii zece sportivi s-au mai situat halterofilele Mihaela Cambei și Marinela Moroșan, atleții Andrei Melnicescu și Diana Bogos, luptătorul Maxim Fricățel, atletele Diana Ana Maria Ion și Iulia Nicoleta Banaga, judokana Laura Lungu și luptătorul Darius Drăghici.
În Top 10 al CSȘ Onești au mai intrat atletul Orobiy Gerard Tudorache, badmintonista Carina Bălașa, judokanii Raluca Ciubotaru și Ion Vîzdoagă, badmintoniștii Bogdan Badea, Andrei Badea și Victor Zarzu, luptătoarea Cristina Covaci, judokanul Andrei Robert Vlad, badmintonista Bianca Mihaela, judokana Oana Ungureanu, luptătoarea Bianca Mihai și judokanul Iustin Agafiței.