Mai multe camere video vor fi instalate în cele mai mari intersecții din Onești dar și alte zone din oraș în urma unui proiect al autorităților locale care a fost prins deja în bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2017.

194.000 de lei (aproximativ 44.000 de euro) este suma alocată de Primăria Municipiului Onești pentru implementarea acestui proiect. Astfel de sisteme de supraveghere video se găsesc în toate marile orașe din țară și se poate spune că acestea joacă un rol esențial în viața noastră.

Nu se știe deocamdată câte camere de monitorizare urbană și câte camere video pentru trafic vor fi montate în Onești, dar este cert că acestea vor apărea la un moment dat în cele mai “fierbinți” zone ale orașului, pe stâlpii de iluminat, pe blocuri sau în alte locuri care oferă o panoramă suficientă, sau în locurile mai puțin traficate, în care acționează de regulă infractorii. Centrul de monitorizare video va fi probabil amenajat într-un birou al clădirii Poliției de pe strada Tineretului.

Numite de unii “Big Brother”, camerele video vor avea mai multe funcții: se vor putea roti la 360 de grade, iar imaginea originală va putea fi mărită de mai multe ori.

“Un astfel de sistem nu doar că acționează ca un factor descurajant al infracționalității, dar reprezintă și un uriaș susținător al legii prin probele video înregistrate pe care le poate oferi în cazul săvârșirii unei infracțiuni. Camerele ajută de asemenea la supravegherea traficului, la anchete în cazul accidentelor rutiere și în multe alte situații”, ne-a explicat un expert în sisteme de supraveghere video.

Supravegherea video este cea mai importantă lovitură aplicată de instituții, guverne și oameni simpli flagelului infracțional mondial, iar rezultatele au întrecut de foarte multe ori așteptările. Dacă la început aceste echipamente erau utile în special armatelor, instituțiilor precum NASA sau guvernelor unor țări în diverse măsuri sau chiar misiuni de securitate, în prezent răspândirea lor aduce beneficii extraordinare, acționând ca un factor de descurajare a criminalității.

“Sunt convinsă că după apariția acestor camere video măcar o parte din cei cu intenții mai puțin bune se vor gândi mai bine la acțiunile lor, se vor simți descurajați”, a opinat o doamnă.

Imaginile captate de camerele video vor fi stocate pentru o perioadă de cel puțin 30 de zile, dar o decizie în acest sens o vor lua tot autoritățile locale.