Prefectul judeţului Bacău, Lucian Bogdănel, şi-a făcut o imagine foarte clară asupra modului în care este implementat, în școlile din județ, Programul „Laptele şi cornul”.
După patru luni de la declanşarea controlului pe care l-a dispus, prefectul Bogdănel a concluzionat amar: „Raportul de control a relevat deficiențe în lanț privitoare la calitatea și conformitatea produselor, furnizorul acestora – o societate din Suceava – tratând în bătaie de joc atât elevii Bacăului, cât și autoritatea contractantă.”
Lucian Bogdănel, prefect Bacău: Mai bine de 3 luni, începând din octombrie 2022, comisia mixtă de control pe care am constituit-o prin Ordinul nr. 389/2022, a verificat – amănunțit – modul în care este implementat, în școlile din județ, Programul pentru școli al României (2017-2023).
De acest program, popular cunoscut drept „Laptele și cornul”, beneficiază peste 60.000 de elevi, finanțarea fiind asigurată de Consiliul Județean Bacău.
Pe fondul mai multor sesizări făcute odată cu începerea anului școlar, ce reclamau – în principal – faptul că produsele furnizate și distribuite în cadrul programului au o calitate cel puțin îndoielnică, am dispus un control de fond la care au participat, pe lângă CJ și IȘJ, Direcția de Sănătate Publică, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor, precum și Direcția Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor.
Raportul de control a relevat deficiențe în lanț privitoare la calitatea și conformitatea produselor, furnizorul acestora – o societate din Suceava – tratând în bătaie de joc atât elevii Bacăului, cât și autoritatea contractantă. Mai mult, produsele de panificație livrate (corn, biscuiți) nu îndeplinesc condițiile prevăzute în caietul de sarcini, sunt transportate cu vehicule inadecvate acestei activități, probele prelevate de inspectorii aflați în control arătând că aceste produse sunt necorespunzătoare sub aspectul proprietăților și compoziției chimice (cantități mai mari de sare și zahăr, masa netă sub gramajul prevăzut în caietul de sarcini etc).
De asemenea, controlul a evidențiat lacune majore și în gestionarea de către școli a recepționării produselor, depozitării acestora și distribuirii către elevi: personalul desemnat de școli este nepregătit pentru a face operațiuni de recepționare marfă, spațiile de depozitare în școli nu îndeplinesc normele de igienă sanitară. Verificările au mai scos la iveală faptul că în unitățile de învățământ nu există o evidență clară a copiilor care au recepționat produsele, respectiv a celor aflați la cursuri în școală.
În această după-amiază am convocat Comisia mixtă de control, precum și reprezentanții autorității contractante, pentru a prezenta concluziile raportului și a conchide că, în forma sa actuală, Programul pentru școli al României nu și-a atins obiectivele și nu mai poate continua.
Consiliul Județean nu a efectuat până în prezent nicio plată către societate din cauza nerespectării termenilor contractuali şi va rezilia contractul în cel mai scurt timp.
Mai mult, instituția a anunțat că va emite inclusiv un document constatator negativ pe numele acestei firme, astfel încât participarea ei la viitoare proceduri de achiziție publică să fie blocată.
Odată cu rezilierea anunțată de CJ, instituția va desemna, cu celeritate, un nou furnizor ale cărui produse de panificație să se ridice la înălțimea exigențelor presupuse de programul menționat, mai ales că ele vor ajunge la elevi. Am cerut IŞJ ca la nivelul şcolilor să fie responsabilizat personal administrativ care să se ocupe, în viitor, de recepționarea produselor, directorii unităților de învățământ urmând să răspundă direct de modul în care este îndeplinită măsura dispusă. (foto mare: imagine ilustrativă: foto mic: Facebook/Prefectura Bacău)