Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizări meteo de vremea rea, valabile pentru ziua de 2 august. În timp ce sudul țării va fi sub un val de căldură, în nord-est sunt așteptate furtuni cu frecvente descărcări electrice și grindină.

Avertizare Cod Galben: val de căldură, disconfort termic ridicat și caniculă

Valul de căldură va persista în regiunile sudice și estice, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 34 și 37 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

Avertizare Cod Portocaliu: val de căldură persistent și disconfort termic deosebit de accentuat

Luni (2 august) în Muntenia, cea mai mare parte a Olteniei și a Dobrogei și în sudul Moldovei, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar în sudul Munteniei se vor atinge 41 de grade.

Cod Galben de instabiltate atmosferică temporar accentuată

Pe 2 august, până la ora 22, în Transilvania, nordul Munteniei și al Dobrogei și local la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…30 l/mp.

Cod Portocaliu de vijelii puternice, grindină, averse torențiale

Pe 2 august, până la ora 22, în Moldova vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 80…90 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Local vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși 30…40 l/mp. Fenomene de instabilitate atmosferică se vor semnala izolat și în restul teritoriului.

(sursa: observatornews.ro; foto: imagine ilustrativă)