Toate societățile comerciale din Onești care au amplasate pe domeniul public agregate frigorifice, aparate automate de cafea, mărfuri, etc și amplasarea acestora blochează circulația pietonală au fost somate să elibereze spațiile respective, ori să intre în legalitate prin obținerea acordului Primăriei în acest sens.

Această intervenție a autorităților era de așteptat, după ce la ultima ședință a Consiliului Local primarul Nicolae Gnatiuc a subliniat faptul se impune luarea unor măsuri pentru eliberarea trotuarelor, deoarece orașul tinde să se transforme într-un mare bazar. Între un comerț civilizat și unul de tip oriental, alegem prima variantă”.

Zilele trecute, toți comercianții din oraș care și-au extins activitatea și pe domeniul public din fața spațiilor deținute au fost somați să elibere trotuarele, altfel vor fi sancționați.

“Ca urmare a verificărilor efectuate în teren, s-a constatat că ocupați domeniul public al municipiului Onești, fără norme legale cu agregate frigorifice/aparate automate/obiecte de natură comercială.

Prin autorizația de funcționare s-a aprobat desfășurarea activității comerciale în interiorul spațiului comercial pentru suprafața deținută, conform actelor anexate.

Față de cele menționate, vă notificăm că în termen de 3 (trei) zile de la prezenta, să procedați fie la eliberarea amplasamentului ocupat fără drept, fie la intrarea în legalitate prin obținerea acordului Primăriei municipiului Onești”, se arată în adresa primită de comercianți.

În timp ce agenții comerciali vizați de această măsură o găsesc nepotrivită – “Unde să ducem frigiderele? Spațiile sunt mici, iar dacă un client vine și ne cere o bere rece, o apă rece, ce facem, cum îi mai servim? Pe de altă parte, dacă lăsăm frigiderele la locul lor, trebuie să plătim o taxă de 1 leu/metru pătrat/zi, ceea ce foarte mult. Eu, care am două magazine, ajung să plătesc în plus într-un an aproape 20 de milioane de lei vechi (n.r. – 2.000 de lei) Iar iarna, când frigiderele stau mai mult goale, am plăti degeaba!” – sunt mulți oneșteni care aplaudă decizia municipalității.

“Foarte bine că s-a luat măsură, că sunt locuri în oraș unde nu mai aveai pe unde să calci. Și-au pus frigidere, automate de cafea, mese peste tot, lăzile de bere, baxurile de sucuri  sunt depozitate direct pe stradă, nu e normal! Și dacă tot s-a deschis subiectul, eu zic că și mașinile distributorilor de marfă ar trebui interzise să mai oprească pe trotuare când aprovizionează magazinele. Unii parchează cum apucă, blochează toată circulația în zonă ca să-și facă ei treaba”, a comentat un bărbat.

Comercianții care nu dau curs prevederilor somației vor fi sancționați cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei.