Dr. Oana Mihaela Secară, fost manager al spitalului din Onești, în prezent medic primar în cadrul Spitalului Municipal Sf. Ierarh dr. Luca” și președinte al Consiliului de Administrație (CA) al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Bacău a stârnit numeroase controverse cu ultimele sale declarații referitoare la măsurile anti-COVID luate de guvernanți (înregistrarea audio, la finalul articolului).

“Acest virus se va transmite în continuare și va intra în contact cu fiecare dintre noi și va intra până la capăt, dar asta nu este o problemă pentru că 99% dintre oameni se vindecă, 92% din persoane nu au aproape nimic sau au forme asemănătoare cu gripa. Asta se întâmplă și la gripă! Prin urmare, nu putem opri răspândirea acestui virus și nu este așa de grav cum ni se tot spune. În multe alte patologii de boli avem pierderi mari și, noi, medicii o știm! Nu înțeleg de ce este nevoie să distrugem economia, educație, viața tuturor, legătura noastră cu Biserica și toate relațiile noastre pentru boli care au existat dintotdeauna. Au existat și vor exista, dar nu făcea nimeni caz de ele, nu venea nimeni să le privească ca pe o tragedie”, spune, printre altele, dr. Oana Mihaela Secară, în înregistrarea care circulă pe internet.

“Este absolut de neînțeles de ce un medic, pe deasupra președinte al Consiliului de administrație al Spitalului Județean Bacău, dr. Oana Secară, poate propaga ideea că “masca și închiderea nu stimulează imunitatea”, că 92 la sută dintre cei care intră în contact cu acest virus nu pățesc nimic, că oamenii care se vaccinează sunt “proști” și că vaccinurile cu tehnologie ARN mesager sunt dispozitive medicale care pot, în final, după administrări sezoniere, să modifice informația genetică a fiecărei persoane.

Vreau să îi reamintesc doamnei doctor că tot la SJU Bacău (unde repet, e președinte CA) colegii săi, medici, au fost filmați la secția ATI în reportaje care au făcut înconjurul televiziunilor, cu lupta grea care se duce pentru fiecare pacient. Cum e posibil ca un medic cu această funcție să discrediteze eforturile colegilor?

Ce ar trebui să credem despre cei peste 800 de pacienți care au murit în urma infecției cu acest virus? Că reprezintă un hazard?

Dacă mâine am renunța la mască, la posibilitatea de vaccinare, ne poate garanta că toți bolnavii vor avea doar efectele unei gripe?

Nu pot înțelege o astfel de atitudine și cu atât mai puțin de ce doamna e menținută în conducerea unei instituții medicale, cea mai mare din județ, care a fost încă de la început angrenată în lupta împotriva acestui virus perfid!”, a reacționat prefectul județului Bacău, Leonard Ioan Bulai.

Președintele Consiliului Județean (CJ) Bacău, Valentin Ivancea, a replicat:

“Cu privire la postarea prefectului USR al județului Bacău, vizavi de declarațiile doamnei dr. Oana Secară, trunchiat expuse/evidențiate de o parte a presei, fac următoarele precizări:

În intervențiile avute, doamna dr. Secară a criticat, deschis și franc, incoerența Guvernului în combaterea pandemiei Covid19, precum și măsurile heirupiste asumate care n-au fost respectate tocmai de către cei care le-au impus (e de notorietate cum n-au purtat mască nici dl. Orban, nici dl. Voiculescu etc);

Dr. Secară a incriminat, de asemenea, informațiile contrare prezentate de oficiali guvernamentali, mergând până la măsluirea raportării cazurilor de noi infecții, practică recunoscută de altfel inclusiv de fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.

Măsurile incoerente, impuse heirupist și discreționar, nu au condus la diminuarea numărului de cazuri și la scăderea ratei de infecție cu Covid19, ba dimpotrivă: realitatea creșterii numărului de infecții este vizibilă și la nivelul municipiului Bacău, oraș condus de șeful politic al prefectului de la USR, unde rata de infectare este de peste 3 la mie.

Prin propunerile făcute, doamna dr. Secară a avut un rol important în elaborarea „Planului integrat de gestionare a asistenței medicale în condițiile pandemiei de Covid19 în județul Bacău”, plan respins în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență de colegii de alianță politică ai prefectului de la USR, în principal pe considerentul fugii de responsabilitate și asumare. Dacă acest plan ar fi fost aprobat, s-ar fi diminuat presiunea pe secția ATI de la SJU Bacău, internările de pacienți Covid19 aflați în stare critică ar fi scăzut, iar lucrările de la pavilionul medical “Spitalul Municipal” ar fi fost în plină desfăşurare.

Recomandăm prefectului să iasă din uluiala de pe Facebook și să facă eforturi pentru recepționarea și punerea în funcțiune a cortului neconform instalat, încă de anul trecut, la Baza Sportivă Letea din Bacău, de colegii săi de alianță de la PNL.

Cortul a costat bugetul național 3 milioane de euro, fără ca vreodată să se fi tratat aici pacienți Covid19. Îi poate oferi detalii prețioase fostul prefect, L. Miroșeanu, actualmente viceprimar al Bacăului în administrația Viziteu.

Îl asigurăm pe prefectul de la USR și, odată cu el, pe toți băcăuanii că, în ciuda unor exprimări nu întotdeauna lămuritoare, doamna dr. Secară este un reputat specialist, care-și desfășoară activitatea cu altruism și dedicare față de pacienții Spitalului Municipal Oneşti, precum și față de Spitalul Județean de Urgență Bacău, al cărui consiliu de administrație îl conduce. Subliniem că CA-ul de la SJU Bacău nu aprobă măsuri/politici medicale, ci investiții şi situații financiare. Protocolul şi măsurile anti-Covid19 sunt şi rămân atributul Ministerului Sănătății şi Guvernului.”