Ștefan Vuza, președintele Chimcomplex, companie ce deține platformele chimice de la Onești (Burzești) și Râmnicu Vâlcea (Oltichim), alături de industriași de top ai Europei din sectoare precum chimie, hârtie, metalurgie, minerit, aluminiu, petrol şi gaze, ciment, îngrăşăminte, reprezentând afaceri de 550 de miliarde de euro cu 7,8 milioane de angajaţi au lansat declaraţia de la Anvers prin care solicită Comsiei Europene o politică energetică cu sens care să facă faţă asaltului industriei americane şi chinezeşti, care au o energie de 3 ori mai ieftină şi care să nu ducă prin decarbonizare la o dezindustrializare a Europei.

„Declaraţia de la Anvers” este un apel urgent pentru revitalizarea industriei europene, consolidarea sectoarelor industriale de bază, asigurarea competitivităţii şi rezilienţa acestora în contextul schimbărilor geopolitice, notează zf.ro.

Avertismentul industriașilor privind lipsa de competitivitate a Europei față de concurenții Chinei și a SUA vine la doar câteva luni după ce UE a finalizat reglementările climatice pentru toate sectoarele economice.

În același timp, criza energetică din Europa și subvențiile de care beneficiază companiile din SUA și China pun sub semnul întrebării viitorul industriei europene, fără de care relansarea economică a continentului va fi imposibilă.

Chimcomplex, cel mai mare producător chimic din România, a fost singurul reprezentant al industriei României la Anvers, invitat cu rang de membru permanent.

„Planul de decarbonizare asumat de UE, plan disproporţionat faţă de emisiile de care este în mod real responsabil blocul european raportat la nivel mondial, este în impas. Toată industria europeană ce este mare consumatoare de energie funcţionează la jumătate din capacitate şi aici mă refer la metalurgie, chimie, ciment, hârtie etc. Iar motivul este energia care este de trei ori mai scumpă faţă de blocul American, Arab sau Asia-China.

Industria energofagă nu poate fi competitivă cu preţuri de trei-patru ori mai mari la gaze, energie electrică şi alte materii prime în faţa jucătorilor din celelalte blocuri economice amintite. Economia generală a oricărei regiuni se bazează pe aceste industrii strategice ce sunt aşezate la baza lanţului de producţie, urmând ca toate breslele subsecvente să cadă rând pe rând ca la un joc de domino dacă baza economiei cade prima! Nu este o chestiune de „dacă” ci de „când”! Iar Grupul Industriaşilor Europeni au arătat la Anvers că mai devreme de 3 ani tot sistemul macroeconomic European va intra în colaps!

Spre claritate, dacă prin politici energetice nerealiste se vor închide industriile de bază în mai puţin de trei ani, orice produs fabricat în Europa va deveni prea scump iar populaţia va alege să cumpere produsele ce vin din import care sunt deja la preţuri mult mai mici. Însă numai pentru un timp! De ce? Pentru că aşa funcţionează macroeconomia de mii de ani şi aici nu avem o teorie a conspiraţiei ci o reacţie de tip cauză-efect! Spre exemplu: maşina electrică vine acum din China cu 25.000 de euro şi orice producător din Europa nu poate să o facă sub 50.000 de euro (comparând aceeaşi clasă) pentru că în China, SUA, energia electrică este de trei ori mai ieftină, gazul este de cinci ori, hârtia, tabla la fel şi tot aşa cu toate componentele! Dacă acum chinezul produce cu 25.000 de euro maşina electrică, în ziua în care în Europa nu se va produce niciuna, ce se va întâmpla? O va vinde cu 100.000 de euro! De ce? Pentru că aşa s-a procedat cu orice produs „commodities” în orice timp istoric!

Se pare că acum decidenţii de la Bruxelles au înţeles efectele de mantă ale jocului mondial şi vor trece la aplicarea corecţiilor necesare prevăzute în Declaraţia de la Anvers! Pentru cei ce nu sunt interesaţi de domeniul macroeconomic rezum totul la fraza cheie spusă ca şi angajament de către premierului Belgiei: „va continua decarbonizarea, dar fără dezindustrializare!” Să vedem acum când se va trece la fapte! România, care mereu a avut un comportament autist, încă organizează conferinţe unde se poartă discuţii pe subiecte de mult abandonate în Europa pentru nerealism precum că molecula de carbon ar fi rea şi cea de hidrogen ar fi bună! Nu numai chimiștii ştiu ci şi copiii înţeleg că aceste molecule inocente (care mai nou au şi culori: verde, albastru, alb) chiar încep să „râdă” de ignoranţa jurnaliştilor care le blamează fără a le înţelege, însă trebuie să felicităm această breaslă pentru reuşita intoxicare a opiniei publice!

Dar de ce s-a ajuns aici? Simplu! Pentru că aşa funcţionează lumea de peste 2000 de ani: la început apare minciuna care iese în faţă cu tam-tamul ei de zvonuri şi apoi, mult mai târziu, apare şi adevărul: simplu, clar, sigur şi tacit! Iar ca manipularea să fie şi mai reuşită, s-a aplicat cu succes principiul: creează mecanismele de piaţă cât mai complicate posibil pentru ca nimeni să nu le mai înţeleagă, iar marea masă va urma întocmai ce spun manipulatorii ei! Ca să argumentez, cred că 99% din cei ce vor citi acest articolul, nu înţeleg cum funcţionează piaţa de CO2, cu certificatele sale verzi, care aduc, de fapt, miliarde unor companii favorizate, fără a rezolva problema decarbonizării, dar cu toţii îşi dau cu părerea şi îşi susţin cu tărie părerile, iar 100% dintre jurnaliştii profesionişti nu au studiat real mecanismul, căci ar fi avut ce scrie dacă ar fi înţeles!

Parţial îi înţeleg pe unii dintre ei, pentru că, cu toţii, nu mai avem timp pentru studiul acestor mecanisme, dar dacă nu ştii, atunci trebuie să alegi să taci şi să asculţi specialiştii!”, a declarat Ştefan Vuza, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Chimcomplex.