Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a venit cu o serie de precizări în ceea ce privește campania de vaccinare din România. Acesta a explicat că vor urma câteva săptămâni dificile în această privință, din cauza numărului limitat de doze de vaccin, notează capital.ro.

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat joi, la B1 TV, că primele două săptămâni de campanie din februarie vor fi dificile. Acesta a motivat acest lucru prin faptul numărul de doze disponibile este limitat.

Pe de altă parte, și-a exprimat speranța că AstraZeneca va primi în curând autorizația de a-și pune vaccinul pe piață. Valeriu Gheorghiță consideră că acest lucru va ajuta foarte mult Uniunea Europeană, dar și România.

Gheorghiță a precizat că dozele de vaccin care sunt livrate României nu pot fi suplimentate. Acestea depind de contractul încheiat de Comisia Europeană, a mai punctat medicul.

„Din păcate, nu. Depinde de contractul încheiat de Comisia Europeană cu fiecare companie în parte. Noi ne așteptăm ca la finele acestei luni AstraZeneca să primească autorizare de punere pe piață de la Agenția Europeană a Medicamentului. Dacă intră în derulare calendarul de livrare, noi sperăm undeva după jumătatea lui februarie, să crească semnificativ disponibilitatea dozelor. Asta se va vedea în numărul de persoane vaccinate”, a spus coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19.

Acesta mai spune că „primele două săptămâni (din februarie n.r.) vor fi complicate” pentru România.

„Este clar că cererea de vaccinare depășește cu mult disponibilitate de vaccin pe care noi o avem astăzi. Aș vrea să asigur că ne dorim și noi să creștem numărul de persoane vaccinate cât mai repede posibil. (…) Comisia Europeană a încheiat un contract cu AstraZeneca pentru 300 de milioane de doze, care mai pot fi suplimentate cu încă 100 de milioane.

Rata României e de 4,3%, dar depinde de perioada de livrare. Oricum, numărul de doze e semnificativ mai mare. Nu avem un calendar oficial, dar când vom avea acces la aceste date, după ce se va obține autorizarea, vom putea reface toate estimările legate de ritmul vaccinare”, a mai afirmat Gheorghiță. (foto: imagine ilustrativă)