De la 1 noiembrie doza 3 de la Moderna se va face și în România cu o cantitate înjumătățită de ser, a declarat vineri, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, într-o conferință de presă, care a explicat că această schimbare se aplică doar persoanelor care au făcut schema completă cu serul de la compania americană, notează libertatea.ro.

Vor primi o doză booster întreagă de Moderna doar persoanele care au făcut schema de vaccinare cu Pfizer, a mai spus Valeriu Gheorghiță, astăzi, 29 octombrie, într-o conferință de presă susținută la centrul de vaccinare de la Romexpo din Capitală.

În ceea ce privește persoanele care s-au vaccinat cu Johnson&Johnson, acestea au recomandare să facă rapelul cu un vaccin ARN mesager (Pfizer sau Moderna), însă îl vor putea face și cu același ser dacă doresc, a anunțat vineri președintele CNCAV.

Valeriu Gheorghiță:  “Am decis în baza recomandărilor și studiilor că toate persoanele care au fost vaccinate cu vaccinul de la compania Johnson&Johnson vor avea recomandare de rapel după minim 6 luni de primă intenție cu vaccinuri pe bază de ARN mesager. În cazul în care se optează pentru vaccinul de la compania Moderna doza va fi întreagă.”

Autoritățile au anunțat de pe 26 octombrie că persoanele care s-au vaccinat cu Moderna vor primi la doza a treia o doză înjumătățită, de 50 de micrograme.

Doza a treia se administrează în România începând cu 28 septembrie pentru persoanele care au împlinit șase luni de la rapel. (foto: imagine ilustrativă)