ANAF scoate din nou la licitație un avion McDonnel Douglas aparținând omului de afaceri Ovidiu Tender, unul dintre cei care au devalizat societatea Carom Onești.

Licitația va avea loc pe 20 iunie, iar aeronava de pasageri tip DC9-82 (MD 82), fabricație 49119, nr. îmatriculare. YR-OTN, are un preț de pornire de 374.587 lei (exclusiv TVA).

În luna februarie, ANAF a mai scos la vânzare nu mai puţin de 7 avioane ale omului de afaceri. La şase dintre aeronave preţul de pornire a fost sub 20.000 de lei, în timp ce la a şaptea preţul de pornire e de 500.000 de lei. Aeronavele nu mai funcționează, motoarele sunt prea învechite aşa că au fost mutate doar cu trailere imense.

Avioanele de pasageri au fost cumpărate de Ovidiu Tender pe vremea când îşi înfiinţase o companie aeriană. Aeronavele zburau spre Timişioara şi destinaţii din Italia, dar puteau fi închiriate şi pentru curse charter spre Africa. Ora de zbor, pentru astfel de avioane costa în urmă 10 ani în jur de şase mii de euro, iar în preţ intra şi un echipaj de zbor.

Ovidiu Tender a fost condamnat, pe 8 iunie 2015, la 12 ani şi şapte luni de închisoare, iar Marian Iancu a primit o pedeapsă de 14 ani de închisoare, în dosarul CAROM, în care sunt acuzaţi de înşelăciune, instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanei în formă calificată şi continuată, constituirea şi apartenenţa la un grup de criminalitate organizată şi spălare de bani în formă continuată.

Potrivit deciziei judecătorilor, Ovidiu Tender, Marian Iancu şi ceilalţi inculpaţi din dosar trebuie sa achite un prejudiciu de aproape 44 de milioane de euro produs companiei RAFO-CAROM. Decizia Curţii de Apel Bucureşti a venit cu doar o zi înainte de a se prescrie faptele de care sunt acuzate persoanele implicate în acest dosar.

Ovidiu Tender a fost eliberat condiţionat patru ani mai târziu. Dar avioanele omului de afaceri au fost puse sub sechestru pentru recuperarea unei părţi prejudiciul total de 65 de milioane de euro. (sursa: observatornews.ro)