Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, două coduri galben de vreme severă. O avertizare anunță polei în București și 8 județe din sudul țării, iar a doua vizează ploi și ninsori în alte 9 județe din vest. De asemenea, de astăzi, de la ora 12.00, a intrat în vigoare o informare de „precipitații moderate cantitativ, polei și intensificări ale vântului”, în aproape toată ţara.

Astfel, în intervalul 26 decembrie, ora 12.00 – 28 decembrie, ora 10.00, este în vigoare o informare meteo de vremea rea în aproape toată țara. Temporar se vor semnala precipitații în majoritatea zonelor, local moderate cantitativ. În zona montană înaltă și în cea mai mare parte a Moldovei va ninge și se va depune strat nou de zăpadă, iar în celelalte regiuni vor predomina ploile. Se va depune polei, local în sud-est și izolat în restul teritoriului. Vor fi perioade, îndeosebi pe parcursul zilei de luni (27 decembrie), în care vântul va prezenta intensificări în zona montană înaltă, cu rafale ce vor depăși 60…70 km/h spulberând zăpada, potrivit meteorologilor ANM.

Fenomene vizate: ploi și ninsori însemnate cantitativ

În intervalul menționat, în Banat, nord-vestul Olteniei și pe arii restrânse în Crișana și Transilvania va ploua însemnat cantitativ. În Carpații Occidentali și în grupele vestice ale Carpaților Meridionali, la altitudini mai mici de 1600 m vor fi precipitații mai ales sub formă de ploaie și lapoviță care vor continua să determine topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă, iar la altitudini de peste 1800 m vor predomina ninsorile. Cantitățile de precipitații vor depăși 20…25 l/mp.

Sunt vizate județe Bihor, Cluj, Alba, Arad, Timiș, Hunedoara, Caraș-Sevein, Mehedinți și Gorj.

Interval de valabilitate: 26 decembrie, ora 22.00 – 27 decembrie, ora 08.00

Fenomene vizate: polei

În intervalul menționat, în județele Brăila, Ialomița, Tulcea, Ilfov și în zona municipiului București, precum și în zonele joase de relief ale județelor Argeș, Dâmbovița, Prahova și Buzău temporar vor fi precipitații slabe, predominant sub formă de ploaie și local se va depune polei. (sursa: observatornews.ro; foto: imagine ilustrativă)