După cum probabil v-ați dat seama, UNU PE TROTUȘ nu s-a implicat aproape deloc în această campanie electorală, păstrând o distanță apreciabilă față de o luptă pe care o consideră dinainte tranșată, cu un câștigător clar (politicianul), și un învins fără echivoc (alegătorul).

Jocurile de culise, care fac deliciul fiecărei campanii, le-am lăsat în grija celor care le regizează și care le pun în scenă „meșteșugit”, prin intermediul a zeci de conturi false sau prin alte mijloace.

Am ales să vă prezint însă, succint, de ce alegerile și rezultatul lor sunt, în cele mai multe dintre situații, o cacealma.

La alegeri este aproape la fel ca la loto, degeaba prinzi cinci numere dacă nu pici pe schemă!

Un primar, ca să conducă, are nevoie de majoritate în consiliul local. Fără majoritate, este pistol cu apă, fiindcă nu-i pot trece proiectele. Adesea se întâmplă ca primarul să nu obțină la vot și majoritatea mult dorită, iar atunci e nevoit să facă o înțelegere cu o altă formațiune politică. Numai că, cei care își dau girul să-l ajute, nu o fac gratuit, pe ochi frumoși, au și ei pretențiile lor. Sunt multe posturi tentante, pe ici, pe colo. Unul ție, unul, două mie. Poate și un viceprimar acolo… Aici se compromite deja ideea de corectitudine. Iar politicienii pe care i-ai votat nu se mai pot ține de promisiunile din campanie, pentru că nu sunt ei singurii care decid, iar dacă partenerii “de joacă” nu vor, nu vor.

Să spunem însă că alegerile te fericesc pe tine, ca primar, cu majoritate în consiliu și nu mai e nevoie să mai bați pe la alte uși. Sunteți pe cont propriu, tu și oamenii tăi. Dar stați, că nu e chiar așa! Tot nu poți să faci chiar tot ce te taie capul. Fiindcă deasupra ta mai sunt un consiliu județean și un guvern. La noi, în țara asta absolut spectaculoasă, prietenia (a se citi apartenența politică) consiliului județean și a guvernului sunt foarte importante. Fără ajutorul lor, trebuie să te descurci cum poți. Iar dacă conduci o comunitate mică, nici banii care se strâng la buget nu sunt suficienți. Chiar și pe fonduri europene să vrei să faci ceva, ai nevoie de „mălai” de la consiliul județean sau de la guvern, pentru cofinanțări. Cu cât proiectul e mai baban, de milioane de euro, cu atât tu, administrație publică locală, trebuie să pui mai mult de la tine, iar singura șansă să te descurci fără ăia de sus este să faci credite.

Acum, să punem totul cap la cap și să concluzionăm. Primarul X fără consiliul județean X și fără guvernul X are puteri limitate.  Pentru că consiliul județean Y îi va pune mereu bețe în roate primarului X. La fel și guvernul Y, evident că îl va faulta cât va putea pe primarul care nu e de aceeași culoare politică. Un primar fără majoritate în consiliul local, am lămurit-o, cel mult o bălmăjește patru ani.

Dar ecuația e chiar mai complicată, în țara asta minunată. Pentru că poți să pici pe schemă, primar X, guvern X, numai că cine știe ce revoltă pe la București îi dă pe ai primarului afară din Palatul Victoria. Și iar se strică treburile. La rectificări, îți vine ciuciu. Ce să mai vorbim despre alianțele total atipice, care numai în țara asta se pot naște, cazul celebrului USL (PSD + PNL, cu aproape toți oamenii de la PDL), de nu mai știau de capul lor nici liberalii, nici social-democrații! Cei cu principii, desigur.

Campaniile electorale sunt în esență mereu la fel. Z îl arată cu degetul pe Q și invers, W pe amândoi și tot așa. Ei se fac albie de porci, noi aplaudăm ca focile și votăm fiecare după puterea sa de înțelegere.

Iar peste 4 ani o luăm de la capăt. O nouă extragere, alte bile frumos colorate, alte promisiuni, alte războaie. Înverșunare degeaba. Pentru că adesea se mai întâmplă un fenomen, nu toți care candidează o fac cu bune intenții, fiindcă li se rupe inima când te văd pe tine, alegătorule, chinuindu-te. La mijloc sunt de multe ori alte interese.

În concluzie: CA SĂ FII UN OM FERICIT ÎN ȚARA ASTA, NU AI DECÂT O VARIANTĂ: SĂ PRINZI ȘASE NUMERE! Și nici atunci nu poți fi sigur, s-au văzut cazuri destule.

P.S. – am folosit un limbaj simplu, poate-poate va fi pe înțelesul tuturor. Succes la vot!