Ionuț Cosmin Apostu, administratorul judiciar al Termon CT Onești, a fost condamnat la 5 ani, 11 luni și 10 zile de închisoare cu executare și plata unor despăgubiri, pentru abuz în serviciu și luare de mită, într-un dosar privind prejudicierea Rafinăriei Dărmănești. Sentința Curții de Apel Bacău nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.

Ionuț Cosmin Apostu are de achitat despăgubiri în valoare de 90.000 de lei, în vreme ce firma sa de lichidare, Profesional Tenarus IPURL, a primit o amendă penală în valoare de 62.000, urmând a fi desființată.

Procurorii DNA care au instrumentat cazul au reținut că faptele de corupție pentru care a fost judecat și condamnat Ionuț Cosmin Apostu s-au petrecut în perioada 2010-2011. În rechizitoriul întocmit de procurori se menționează că “inculpatul Ionuț Cosmin Apostu a achitat către Cabinetul de avocat Tabarcea Alexandru suma totală de 565.585,12 lei, ce constituie prejudiciul produs în dauna SC Rafinăria Dărmănești SA și, corelativ, folosul necuvenit pentru Cabinetul de avocatură respectiv. Pentru a efectua aceste acte contrare atribuțiilor sale de serviciu urmate de obținerea unui folos necuvenit pentru inculpatul Tabarcea Alexandru, în lunile noiembrie și decembrie 2010, în temeiul unei înțelegeri anterioare, inculpatul Apostu Ionuț Cosmin a primit de la acesta din urmă suma totală de 93.925 lei”.

În același dosar, Alexandru Tabarcea, avocat în Baroul Bacău, a primit 4 ani și 4 luni de închisoare, pentru complicitate la abuz și dare de mită. Și în cazul său, sentința nu este definitivă și va putea fi atacată cu recurs.