CNAIR a decis să anuleze licitația pentru lărgirea a două autostrăzi din România. În SEAP se arată că instituția a renunțat la varianta de a mai căuta o firmă care să se ocupe de studiul de fezabilitate. Nu mai puțin de 5 luni a durat publicarea oficială a deciziei, dar nici după acest timp, nu se știe de ce a fost luată o astfel de decizie, de fapt, scrie bugetul.ro.
Pe data de 12 iunie, Proiect Construct Regiunea Transilvania a contestat la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) decizia CNAIR care i-a declarat oferta inacceptabilă, dar și decizia CNAIR. La doar 11 zile distanță, și-a retras contestația.
Inițial, CNAIR avea 4 oferte pentru studiul de fezabilitate care permitea lărgirea a 3 autostrăzi:
- A1 București – Pitești;
- A3 București – Ploiești, unde se voia lărgirea până la nodul Dumbrava, intersecție cu A7);
- Autostrada Soarelui București – Constanța, lărgire până la Fundulea (km 36).
Autostrăzi pentru care nu se mai face, momentan, nimic
Pe A1 este necesară lărgirea cu 3 benzi, capacitatea fiind depășită. Pe segmentul Ciorogârla – București au loc, zilnic, accidente, dar proiectul a ieșit din schemă. Situația este aceeași și pentru A0-Autostrada București. Cele două proceduri au fost anulate.
„Miercuri, 27.09.2023, a avut loc depunerea ofertelor pentru procedura de atribuire a contractului “Elaborare Studiu de Fezabilitate Lărgire la 3 benzi pe sens a autostrăzii A1, București – Pitești, Elaborare Studiu de Fezabilitate Lărgire la 3 benzi pe sens a autostrăzii A2, București – Fundulea, Revizuire Studiu de Fezabilitate Lărgire la 3 benzi pe sens a autostrăzii A3, Moara Vlăsiei – Dumbrava”.
Existau deja oferte de la:
- INGENIERIA ESPECIALIZADA OBRA CIVIL E INDUSTRIAL;
- Asocierea PROIECT-CONSTRUCT REGIUNEA TRANSILVANIA SRL (lider) – PROSPECT DRILL SRL – CREATIVE ROAD DESIGN SRL;
- Asocierea EUROCERAD INTERNATIONAL SRL (lider) – SPECIALIST CONSULTING SRL;
- TOTAL BUSINESS LAND, potrivit Economica.
„Scopul principal al obiectivului este reprezentat de creșterea etapizată a capacității de transport A autostrăzilor A1 (sectorul București – Pitești) A2 (București – Fundulea) și A3 (Moara Vlăsiei – Dumbrava), respectiv transformarea în sectoare de autostradă cu trei benzi pe sens. Documentația tehnică va trata identificarea de soluții etapizate pentru creșterea capacității de transport astfel încât traficul pe A1, A2 și A3 să se desfășoare în condiții de siguranță și confort, corespunzător cerințelor traficului actual și de perspectivă pe o durată de 30 de ani prin realizarea unor soluții tehnice moderne”, a transmis CNAIR despre autostrăzi. (foto: imagine ilustrativă)