Registrul Auto Român a verificat în județul Bacău 2.636 de vehicule anul trecut. Dintre acestea, 57,70% prezentau diferite neconformități tehnice sau legate de acte și 149 (5,65%) prezentau pericol iminent de accident. Din totalul autovehiculelor oprite, în 4,89% din cazuri s-au constatat deficiențe din sfera poluării, 0,4% aveau probleme legate de identificare și 1,33% aveau ITP fals, expirat sau anulat, scrie zdbc.ro.

În urma controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră, în județ au fost aplicate 675 de amenzi contravenționale și au fost retrase 556 de certificate de înmatriculare.

La nivel național, Registrul Auto Român a verificat în trafic, din punct de vedere tehnic, pe parcursul anului 2020, 64.096 de vehicule, la nivelul întregii țări. În urma controalelor, inspectorii RAR au constatat că 45,61% dintre acestea aveau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase și au fost declarate neconforme.

Cele mai multe neconformități au fost constatate la:

-instalația electrică de iluminare-semnalizare (27,7%);

-emisiile poluante (21,1%);

-punți, jante, anvelope și suspensie (12,9%);

-parbriz, geamuri laterale, lunetă (11,7%).

Neconformități la sistemul de frânare au fost depistate la 3,92% dintre vehicule şi în 1,51% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcţie. În urma măsurătorilor efectuate s-a constatat depăşirea nivelului maxim admis de emisii poluante la 2.203 autovehicule. Inspectorii RAR au depistat în trafic şi vehicule cu defecțiuni periculoase la sistemele de frânare, direcţie sau la punţi și fuzete. În cazul a 3.274 vehicule s-a considerat că acestea prezintă pericol iminent de accident.

Aproximativ 2,5% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de inspecția tehnică periodică – ITP fals, expirat sau anulat. (foto: imagine ilustrativă)