Conducerea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, reprezentată de președintele Viorel Toma și de vicepreședintele Radu Tiberiu Roca, a propus ziua de 28 septembrie 2019 o zi a mișcării civice pentru mediu și sănătate cu implicare națională, când, într-o singură zi, prin efort comun, curățăm țara de AMBROZIE.

Acest demers este inițiat ca urmare a răspândirii exagerate, atât la nivel județean cât și la nivel național, a ambroziei precum și a numeroaselor sesizări din partea cetățenilor care fac alergie la această plantă, lucru de altfel confirmat și de medicii alergologi prin numărul crescut de pacienți cu simptome de alergie la această plantă.

Campania se va derula la nivel național și are drept scop combaterea plantei invazive Ambrosia Artemisiifolia – Iarba pârloagelor, pentru a preveni răspândirea polenului până la sfârșitul lunii octombrie, cât și pentru reducerea rezervei de semințe pentru următorii ani.

Pentru susținerea acestui demers, APM Bacău a transmis către toate unitățile administrativ-teritoriale din județul Bacău și către Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România – Secția Drumuri Naționale Bacău invitația de mobilizare a comunităților pentru desfășurarea de acțiuni de cosire pe domeniile publice aflate în administrare, aliniamente drumuri naționale și locale, precum și pe domeniile private (în curți și grădini).

În județul Bacău, unitățile implicate vor raporta în data de 30 septembrie 2019 la APM Bacău cantitățile colectate și suprafețele curățate.

APM Bacău va raporta în data de 02 octombrie 2019 la ANPM cantitățile colectate și suprafețele curățate pe fiecare județ, pentru a se putea realiza centralizarea rezultatelor pe plan național. (comunicat de presă)