Uniunea Europeană a trecut un nou test al solidarităţii! Acordul istoric pentru Brexit a fost aprobat la Bruxelles, în cadrul unui summit crucial la care participă şi Klaus Iohannis. Planul trebuie să treacă, însă, şi de Parlamentul Marii Britanii, unde i se opun atât membri ai opoziţiei, cât şi cei ai puterii. Cea mai recentă versiune a înţelegerii prevede că românii şi restul cetăţenilor Uniunii vor continua să meargă în Regat fără viză, ca şi până acum, informează observator.tv.

“Pentru românii aflaţi în Marea Britanie nu se schimbă mare lucru. Dacă acest acord intră în vigoare, el protejează românii şi pe ceilalţi europeni care se află în Marea Britanie. Le sunt garantate toate drepturile pe care le-au obţinut. Nu numai atât. Pot munci, pot studia, pot primi pensii”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis.

Acordul are 585 de pagini şi detaliază condiţiile juridice ale ieşirii Marii Britanii din UE pe 29 martie 2019. A fost aprobată şi declaraţia care schiţează relaţia post-Brexit a Bruxelles-ului cu Londra.

Pentru premierul britanic urmează, însă, partea cea mai grea. Theresa May trebuie să obţină votul Parlamentului de la Londra, divizat profund de acest subiect.

În lipsa unui acord, ea va avea la dispoziţie 21 de zile ca să conceapă un nou plan de acţiune. Printre cele mai sumbre scenarii se numără părăsirea blocului comunitar fără o înţelegere cu UE sau organizarea unui nou referendum, mai scrie sursa citată.