Pentru a promova un stil de viață cât mai sănătos, restaurantele și barurile din România urmează să fie obligate prin lege să ofere gratuit clienților care le trec pragul o băutură vitală.

Restaurantele, barurile și cantinele vor fi obligate să le ofere apă potabilă clienților care vor cere asta.

Legea vizează și companiile de catering, care vor fi nevoite să le pună la dispoziție apă de la robinet celor care vin să îşi ridice comenzile, potrivit stiripesurse.ro.

Proiectul de lege a primit vot favorabil în Camera Deputaților, care este for decizional. Odată ce va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis, legea va intra în vigoare.
Modelul este preluat din alte țări europene.

Daniel Mischie, vicepreşedintele organizaţiei patronale HORA, a semnalat însă unele probleme la această lege.

„Guvernanții au dat o lege fără să întrebe și participanții la jocul economic. Evident că ar trebui să știe că și astăzi se întâmplă așa. Dacă cineva vine în restaurant, în cafenea sau oriunde să ceară apă, i se oferă apă. Dar clienții au o singură rugăminte: apa trebuie să fie potabilă. Guvernanți ar trebui să definească și cine controlează dacă apa are calitatea care este necesară și trebuie definită și această calitate.

Noi, astăzi, evident că, la cererea clienților, le dăm apă, dar clienții nu vor apă de la robinet. Românii nu au încredere în sistemul de conducte și în sistemul de livrare a apei potabile. Tocmai de asta, dacă vă uitați, vedeți că toată lumea cară din retail în apartamente bidoane mari cu apă.

În primul rând, cred că ar trebui întrebate asociațiile profesionale din domeniu dacă se poate așa ceva. În al doilea rând, cred că cei care au dat legea ar trebui să definească și calitatea apei care ar trebui furnizată clienților din restaurante. Iar, în al treilea rând, dl. ministru Popescu pune din nou presiune pe operatorii din această industrie cu un cost în plus pe o lege care nu va funcționa la fel cum nu funcționează nici legea de reciclare a ambalajelor”, a declarat Daniel Mischie, conform antena3.ro. (foto: imagine ilustrativă)