La 24 ianuarie 2022 se împlinesc 163 de ani de la Unirea Principatelor Române. Cunoscut şi sub numele de “Mica Unire”, acest major eveniment este considerat a fi primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român.

Acest eveniment a avut loc după ce, la 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales în unanimitate domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie, a fost ales şi domn al Munteniei.

Ţelul comun de unire a românilor într-un singur stat a fost atins la 1 decembrie 1918, când a avut loc Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.

În locul marilor manifestări populare care scoteau în stradă mii de oameni (în 2016, la Onești a cântat renumitul rapsod Nicolae Furdui Iancu), în acest an Unirea Principatelor Române va fi sărbătorită la Onești cu mult mai puțin fast și, aproape sigur, într-un cadru mult mai restrâns.

La Onești, aurtoritățile nu au anunțat o festivitate dedicată acestei sărbători.

Pe Facebook a fost însă intens promovat un eveniment ce ar urma să aibă loc astăzi, la Casa de Cultură, începând cu ora 16.00, și în cadrul căruia își vor da concursul formația MAXIM Onești și interpretul de muzică populară Iustin Gondoș. Spectacolul va fi prezentat de Nicu Pârvu.

Organizatorii anunță că spectacolul se va desfășura cu respectarea regulilor impuse de pandemia de coronavirus și că amatorii de muzică populară live vor fi întâmpinați cu vin fiert, ceai și cafea. (foto mare: arhivă)