După slovaci, a venit rândul ungurilor să descopere că produsele alimentare care se găsesc în supermarketurile de la ei din țară sunt mai proaste din punct de vedere calitativ cu cele care se vând în centre comerciale similare din Austria. Doar prețul este același!
La această concluzie au ajuns inspectorii Oficiului Național pentru Siguranța Alimentelor din Ungaria, care au analizat un număr de 24 de produse alimentare comercializate prin supermarketurile Lidl (prezente și în România din anul 2005) și Aldi. “Personal, am fost consternate când am citit acest raport. Se poate vorbi despre cel mai mare scandal din ultimele zile”, a declarat Janos Lazar, șeful cabinetului lui Viktor Orban. Comisia Europeană este de altă părere, susținând că multinaționalele sunt libere de adapteze calitatea produselor în funcția de țările în care sunt comercializate acestea.
Inspectorii unguri au descoperit diferențe de calitate la mai multe dintre produsele comercializate în Ungaria față de cele similare din supermarketurile din Austria.
Același aspect a fost semnalat și de organismele de control al calității produselor din Slovacia. Astfel, raportul de analiză dezvăluie că aproape jumătate din alimentele testate au o compoziție cu mult diferită față de produsele vândute de același brand în țările din vestul Europei. Inspectorii slovaci au descoperit că produsele alimentare comercializate pe teritoriul țării lor conțineau mai puțiină carne și mai multă grăsime, mai mulți îndulcitori și mai mulți coloranți decât produsele aparținând aceluiași brand care se vând în Austria. Incredibil, nu doar că aceste produse au același preț de raft în Slovacia și în Austria, deși în primul caz vorbim despre o calitate inferioară, în unele situații cele care se comercializează în Slovacia au și gramaje mai mici.