UPDATE – 14.13: S-a elucidat misterul taxei de salubrizare de 10 lei, percepută oneștenilor din acest an! Răspunsul oficial al autorităților locale – CLICK AICI.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Taxa de salubrizare pe care o datorează fiecare persoană fizică care locuiește în municipiul Onești este, începând de la 1 ianuarie 2018, de 9,97 lei/lună, asta după ce anul trecut fiecare cetățean plătea pentru gunoi 9,61 lei/lună.

Creșterea de 36 de bani nu a fost impusă de vreo hotărâre dată de actualii consilierii oneșteni, ci a fost stabilită încă din 2010, când aleșii locali de la vremea respectivă aprobau Planul Anual de Evoluție a Tarifelor și Taxelor pentru proiectul “Sistem Integrat de Management al Deșeurilor Solide în Județul Bacău”. Iar prețul gunoiul va crește constant de la an la an – după cum UNU pe Trotuș sublinia încă de acum 2 ani, într-una din edițiile print ale ziarului (vezi facsimil 1 și 2) – urmând a ajunge, în 2032, la valoarea de 13,83 lei/lună/persoană.

Până atunci însă mai este destul timp, iar oneștenii sunt intrigați de altceva. Mai multe persoane ne-au sesizat faptul că deși taxa de salubrizare este de 9,97 lei/lună/persoană, funcționarii de la ghișeele Primăriei emit chitanțe pe o altă valoare, rotunjind suma de plată la 10 lei/lună/persoană (vezi facsimil 3).

“Eu am plătit gunoiul direct pe trei luni, cum făceam și anul trecut. Nu-ți interzice nimeni acest lucru, să plătești în avans, și cred că este de preferat decât să vii la Primărie lună de lună. Ce m-a mirat a fost însă că doamna de la ghișeu mi-a cerut 60 de lei, ori din calculele mele contravaloarea gunoiului pe trei luni pentru două persoane trebuia să fie 59,82 lei, adică mai puțin cu 18 bani. Nu e vorba de bani aici, probabil că nici nu aveau de unde să-mi dea restul, dar nu mi se pare în regulă să rotunjești suma de plată după cum îți taie ție capul!”, a comentat o doamnă la ieșirea din sediul Primăriei Onești.

Chiar dacă vorbim de sume infime la nivelul unei primării, din calculele noastre reiese că această rotunjire înseamnă circa 3.000 de euro în plus, la sfârșitul anului, plătiți de oneșteni în contul gunoiului pe care îl produc.

În momentul în care a aderat la ADIS (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare) Bacău, s-a stabilit ca plata taxei de salubrizare să se facă ținându-se cont de rezultatele ultimului recensământ al populației, din 2011, potrivit căruia municipiul Onești ar avea 39.172 de locuitori.

Astfel, cei trei bani încasați în plus la gunoi de la fiecare oneștean reprezintă la finalul anului un plus de 14.101 lei pentru administrația locală, ceea ce înseamnă astăzi puțin mai bine de 3.000 de euro.