Podul peste râul Trotuș, de la ieșirea din Onești spre Bacău/Tg. Ocna, se prezintă într-o stare avansată de degradare și are nevoie urgentă să fie reabilitat.

Zilele trecute, primarul municipiului Onești, Nicolae Gnatiuc, a anunțat semnarea contractului de finanțare cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală II (PNDL II), prin care sunt practic asigurate fondurile necesare pentru efectuarea lucrărilor de reabilitare a podului peste râul Trotuș.

Costurile reabilitării podului peste râul Trotuș se ridică la 8,12 milioane de lei (circa 1,73 milioane de euro), din care 7,74 milioane de lei reprezintă finanțarea nerambursabilă din bugetul MDRAP.

La licitația a cărui termen limită de depunere a ofertelor a fost 5 martie a.c. s-au înscris trei asociații de firme (detalii AICI), o comisie din partea beneficiarului lucrării (Primăria Onești) analizând în amănunt ofertele, pentru desemnarea câștigătorului, criteriul principal de selecție fiind cel mai bun raport calitate – preț.

Vestea bună este că dacă în multe alte cazuri astfel de lucrări erau blocate din cauza contestațiilor (vezi drumul de la Salina Tg. Ocna, care va intra în proces de reabilitare la mai bine de 3 ani de la semnarea contractului de finanțare), acum totul va decurge mult mai repede, procedurile fiind mult simplificate.

Guvernul a schimbat, printr-o Ordonanță de Urgență (OUG), acum o lună și jumătate, modul în care se fac achizițiile publice, blocate din cauza contestațiilor și a termenelor foarte lungi. Lucrurile au devenit acum foarte clare, în sensul în care cei care contestă licitațiile aferente achizițiilor publice trebuie să depună o cauțiune de 2% din valoarea contractului, sumă care poate fi recuperată doar dacă se dovedește că au avut un motiv întemeiat să conteste procedura.

Avem o practică care a dus la blocarea unor investiţii importante în România, aceea de a contesta pentru orice motiv, fie de a negocia ulterior cu acele companii care au câştigat pentru a renunţa la contestaţii, fie din dorinţa efectivă de a bloca progresul acestei ţări. În acest sens, am introdus câteva prevederi care vor face trimitere la o cauţiune pe care cei car vor să conteste trebuie să o depună atunci când contestă la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Cauţiunea este de 2% din valoarea estimată a contractului, dar cuprinsă în intervalul de 35.000 de lei până la 880.000 de lei. De asemenea, la instanţă atunci când se depune o contestaţie, va fi un procent de 2% până la valoarea estimată a contractului de 100 de milioane de lei şi de 1% pentru contractele de peste un miliard de lei. Este un aspect pe care l-am discutat şi cu colegii noştri de la Comisia Europeană şi care au agreat într-un final acest lucru”, spunea Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, la vremea respectivă.

Tot atunci, ministrul Finanţelor Publice a mai spus că întregul proces al atribuirii contractului va fi comunicat la final, nu la fiecare etapă.

„Era o practică foarte nocivă de a comunica la fiecare procedură rezultatul acelei etape. Asta făcea ca firmele interesate doar de a întârzia procedurile de achiziţie publică, făceau acele contestaţii. Pentru a elimina aceste situaţii, se comunică rezultatul atribuirii contractului. Deci efectiv întregul proces se comunică la final şi dacă vor să depună contestaţie, este dreptul acestora, dar nu se face acest lucru la fiecare etapă”, preciza ministrul.

În condițiile în care numele constructorului care va executa lucrările de reabilitare a podului peste râul Trotuș de la ieșirea din Onești spre Bacău/Tg. Ocna va fi anunțată în cel mai scurt timp (probabil săptămâna care vine), specialiștii în achiziții publice susțin că LUCRĂRILE LA PODUL PESTE RÂUL TROTUȘ VOR ÎNCEPE CEL MAI TÂRZIU ÎN TOAMNA ACEASTA, la sfârșitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie, mult mai devreme decât se estima inițial.