Obișnuiți până acum să plătească un preț mai mic la apa menajeră decât la apa potabilă, mulți oneșteni nu au înțeles de ce, după venirea noului operator – RAJA Constanța – acest raport s-a inversat.

Prin intermediul mai multor echipe formate din angajați ai Centrului Zonal Onești, noul operator al serviciului public de apă și canalizare din oraș a desfășurat, astăzi, o campanie de informare a populației, din dorința de a clarifica odată pentru totdeauna această problemă, care a generat discuții aprinse pe rețele de socializare.

Mii de flyere au fost introduse în cutiile poștale sau, pur și simplu, le-au fost împărțite trecătorilor, în diferite zone ale orașului.

Concluzia care s-a desprins la finalul acțiunii? Mai toată lumea avea cunoștință despre tarifele percepute de RAJA pentru prestarea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare (1 mc apă = 4,09 lei, 1 mc canal = 3,63 lei, adică 7,72 lei/mc apă + canal, la care se adaugă TVA), chiar dacă administratorii unor asociații de locatari calculaseră prețuri mult mai mari, chiar și de 13,1 lei mc apă + canal.

 “În primul rând, trebuie spus că noi (n.r. – RAJA) nu am venit la Onești de capul nostru. Iar RAJA nu este nici căpușa, nici oaia neagră și nici călăul Oneștiului! Noi nu facem altceva decât să respectăm prevederile Legii 51, care este Biblia serviciilor de utilitate publică.

Ni s-au adus acuze nu doar nefondate, ci chiar tendențioase! Președinții asociațiilor de proprietari au datoria – îi obligă legea – să le explice oamenilor cum se calculează prețul la apă, să afișeze la avizier toate componentele care determină acel preț.

Pe de altă parte, nici oamenii nu au înțeles că este ilegal ca RAJA să intervină dincolo de branșamentul condominiului, și că ei nu sunt doar proprietarii locuințelor în care stau, ci, în cotă indiviză, și ai casei scării, ai liftului, ai conductelor de apă, în general sunt proprietari pe toate spațiile comune din bloc. Se fac comparații cu fostul operator, care intervenea și dincolo de branșamentul condominiului, dar activitatea acestuia era în afare legii, el era un comerciant și atât, SC Apă Canal SA nu avea nicio licență, nimic. E ca și cum ai conduce un autoturism fără să deții permis. Tu știi să șofezi, dar odată urcat la volan automat comiți o ilegalitate.

Cât privește pierderile care se înregistrează dincolo de branșamentul condominiului, acestea se repartizează în mod egal la toate apartamentele, sau cel puțin așa ar trebui să se întâmple, fiind treaba președinților de asociații”, a spus Mirel Șerbănescu, director adjunct coordonator al RAJA.

Șerbănescu a ținut să lămurească și o altă problemă, și anume de ce prețul apei menajere este, de la 1 iunie, mai mare decât cel al apei potabile: Explicația este simplă, întrucât cu epurarea apelor menajere sunt costuri mult mai mari decât cu tratarea apei de băut. Așa este și în Uniunea Europeană, și peste tot în țară, apa canalizată este mai scumpă decât apa potabilă. În plus, dacă pentru apa potabilă taxa pe valoare adăugată este de 9%, la apa menajeră se calculează TVA de 19%.

Este normal ca pentru fiecare metru cub de apă potabilă înregistrat de apometru să se calculeze tot un metru cub de apă canalizată? Șerbănescu: “Procentajul de 100 la sută este prevăzut de legislația în vigoare și este bine fundamentat. În alte țări, o să vă aduc documente, ca să vă convingeți, apa menajeră este facturată chiar și mai mult, 120%.”