1.000 de puieți de molid au fost plantați la Slănic Moldova și la Târgu Ocna pe o suprafață care nu a fost niciodată acoperită de arbori, iar în perioada următoare vor mai fi plantați alți 6.000. Acțiunea de la Slănic Moldova a vizat împădurirea malurilor unui torent local (n.r. – pârâul Bejan) predispus la inundații.

Cei 7.000 de puieți au fost donați de Holzindustrie Schweighofer, companie care a suportat și cheltuielile necesare pentru împădurirea celor 1,5 hectare de teren stâncos pe care au fost plantați puieții.

În Slănic Moldova, acțiunea a vizat împădurirea malurilor unui torent local, predispus la inundații. Pârâul Bejan a făcut mereu necazuri, dar în ultimii ani a ajuns să amenințe gospodăriile din vale. S-a revărsat la ploile din 2004, 2010 și 2014, dealul începe să alunece, oamenii sunt îngrijorați. Dar proprietarii din obște nu au suficiente resurse și nu au reușit să se ocupe. Este grozav că Holzindustrie Schweighofer s-a oferit să ne ajute. Arborii noi vor preveni alunecările de teren”, a declarat Irinel Antohi, coordonator SVSU Slănic Moldova.

Pe 8 aprilie, o echipă de voluntari din fabrica operată de companie în Comănești, Holzindustrie Schweighofer Baco, a ajutat la plantarea primului lot de aproximativ 1.000 de puieți de molid. În ciuda vremii capricioase și a pantei dificile, entuziasmul a fost contagios iar voluntarii și prietenii lor s-au bucurat să petreacă ziua în aer liber. Nu este prima dată când participăm la o acțiune de plantare, o facem de câțiva ani buni. Noi trăim de pe urma lemnului și știm că trebuie să ne facem partea noastră, atât individual cât și împreună. E un sentiment extraordinar și sunt mândru că fac parte din echipă”, a declarat Viorel Tamba, voluntar Holzindustrie Schweighofer Baco.

Acțiuni similare au avut loc și în celelalte zone ale țării unde compania deține fabrici de prelucrare a lemnului. La sfârșitul lui martie și începutul lui aprilie, echipe de la fabricile din Reci, Rădăuți și Sebeș au contribuit la plantarea a 7.000 de puieți pe teren degradat în zona Râpa Roșie (Sebeș), pe versanți abrupți și expuși elementelor (în Masivul Ciucaș și în Piatra Craiului) și pe raza O.S. Stulpicani (jud. Suceava).

Dan Bănacu, director general Holzindustrie Schweighofer: Deși noi nu recoltăm lemn, ne-am asumat nu doar să ajutăm pe cât posibil în lupta împotriva tăierilor ilegale, dar și să extindem și să îmbunătățim planul de acțiuni pentru o silvicultură și o industrie a lemnului mai sustenabile, plan de acțiuni pe care deja îl punem în aplicare”.